1034SA_01
Edifici de 66 habitatges a Sant Andreu, Barcelona
15 novembre, 2016
reformesclinic_01
Reformes Hospital Clinic, Barcelona
18 novembre, 2016

Concurs pel Nou edifici VHIR Vall d’Hebron

GRAN 01

Nou edifici de la fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron - Institut de Recerca (VHIR) i reordenació del Campus Hospitalari Vall d'Hebron

SITUACIÓ:

Ciutat Sanitària i Universitària de la Vall d'Hebron. Barcelona

PROMOTOR:

Fundació Hospital Universitari Vall d'Hebron- lnstitut de Recerca (VHIR)

SUPERFÍCIE:

24.404 m2

ADJUDICACIÓ:

Concurs convocat al 20/04/2017

CO-AUTOR:

Estudio Carme Pinós

Descripció
Donat que la localització del nou projecte es troba darrera de l’edifici de traumatologia, la nostra primera decisió ha estat obtenir visibilitat estenent el nou edifici en voladís cap el centre del campus aconseguint, alhora, que la topografia del lloc formi part del projecte i que la proposta s’obri a l’espai lliure. Ubiquem l’edifici de manera transversal fet que, juntament amb l’eliminació del carrer vertical central, ajuda a ordenar el territori i l’obre per a una millor connexió amb els barris circumdants. La demanda d’aixecar l’edifici en tres fases ens dona el pretext per concebre’l com tres cossos independents connectats per passarel·les envidrades. Aquests tres volums es resolen amb una estructura de grans llums -edifici pont- que ens permet projectar una planta baixa de geometria lliure a on s’ubica tot el programa més públic i espai de terrasses. Una cafeteria oberta cap a l’espai verd serà el punt de trobada d’usuaris i visitants del campus de la Vall d’Hebron. La solució estructural plantejada allibera les plantes superiors de tot pilar, obtenint espais diàfans, lluminosos i amb la màxima flexibilitat que permeten agrupacions diferents segons les necessitats de les investigacions o l’adaptació de possibles canvis de programa. Els espais de distensió, tant emfatitzats en la vostra presentació, es troben a cada planta a prop dels nuclis de comunicació en forma d’espais oberts que fomenten la relació entre els investigadors i no com sales tancades que no conviden a la participació. La construcció del projecte per fases així com la proximitat dels diferents edificis projectats ens porta a plantejar-nos un sistema de construcció prefabricada que minimitzaran les molèsties als usuaris dels edificis ja en ús. Amb l’objectiu de donar a l’edifici una aparença exterior més abstracta i escultòrica, hem volgut augmentar la percepció de la seva escala introduint una gran estructura horitzontal cada dos forjats, a on el forjat intermedi queda esborrat amb una doble façana de gelosia metàl·lica que, no obstant, és absolutament transparent des de l’interior. Aquesta gelosia contribueix, alhora, a la climatització passiva de l’edifici. El canvi del tractament del metall de la gelosia aporta plasticitat en contrast amb el dibuix de la macroestructura i relaciona el projecte amb els colors de les construccions de l’entorn.