masenric_03
Mas d’Enric Penitentiary. El Catllar. Tarragona
13 October, 2016
anglo pd 03
Master Plan of Clínica Anglo Americana in Lima, Peru
26 July, 2018

Extension and renovation of the Hospital of Sabadell

parctauli_01

Extension and renovation of the Hospital of Sabadell. Parc Taulí.

ADRESS:

Sabadell, Spain

CLIENT:

Corporació Sanitària Parc Taulí

AREA:

22.169 sqm

PHOTOGRAPHER:

Jordi Canosa

Description
The Sabadell Hospital has been extended in a first phase with a new building perpendicular to the old ones, and a new volume with a staircase and elevators. The simplicity of the new building gives a new image to the whole hospital, and has permitted its construction without notable incident in the normal operation of the hospital. The public areas are mainly organized on the side of the park, providing nice views from all the waiting rooms and corridors. On the other side, the technical areas are connected with the ones from the existing building through the new volume containing the staircase and elevators. Multiple courtyards allow natural light enhanced with an ingenious system of mirrors. The lobby of the new building connects with the existing one, and together with a large porch creates a large area of access, related to the park and the Gran Via (the main street that gets to the hospital). Sustainability is present in many activities: - energy saving - recycling water - use of recycled materials - use of construction methods that decrease the execution timing - low-energy lightning The most apparent is the system that can adjust the solar radiation protection, formed by vertical slats. They move automatically according to the angle of the solar radiation, allowing the light to come in, but closing enough when the sunlight is bothering. Also the green roof has been an issue decided from the beginning, since the new building is smaller than the original one, and we wanted that views of the new building from a higher position were the continuation of the park. Also the green roof provides a good isolation and a minor visual impact for the user of the hospital.